
yönetimsel notlar / bütçe olusturma
Her projenin kendine özgün noktaları ve değerlendirme kıstasları vardır. Uygulama aşamasına geçmeden önceki sürecin iyi yönetilmesi, başarıya giden ilk adımdır. İhale aşaması öncesinde önünüze gelen projeler ve şartnameler hakkındaki raporunuz karar mekanizmasında görev alan amirlerinizin; şirketin ve doğal olarak sizin de geleceği ile ilgili atacağı adımları çok yakından ilgilendirmektedir.
Saha işleri ile edinilen uygulama tecrübesini, zamanla yönetimsel meziyetlerinizle birleştirmezseniz mesleki yaşantınızın ilerleyen dönemlerinde ciddi sorunlar yaşarsınız. Bu sebeple de, gelişime açık, sürekli öğrenen, araştıran, inceleyen mühendis olmak zorundasınız. Belirli bir yaşın üstüne çıktığınızda, saha enerjiniz düşeceğinden artık orta ve üst kademelerdeki görevlerinizle projelere liderlik etmeli, karar aşamalarında bilgi ve becerinizle insiyatif alabilmelisiniz. Sizden beklenen de her zaman bu olacaktır.



Temel Konular ve İşçilik
I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font. Feel free to drag and drop me anywhere you like on your page. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.
Tip: Use this area to describe one of your services. You can change the title to the service you provide and use this text area to describe your service. Feel free to change the image.
Malzeme ve Teklif Toplama
Bir projenin temel yapı taşlarından birisi de malzemedir. İmalatın yapılabilmesi için ona ihtiyaç duyulduğu aşikardır.
Bir yapımda malzeme bedeli, toplam maliyetin %70-75 'i civarındadır. Özellikle pompa, kazan, fan, santral gibi yüksek bütçeli ve teknik detayı bol cihazlar ile boru ve bağlantı elemanları gibi metrajsal büyük kalemlerin bedelleri çok iyi irdelenmelidir.
Şartnameye bağlı kalarak seçilecek malzemenin teknik eşdeğerinden uygun fiyatlıya gitmek ana bütçe oluşturulmasının ve yatırıma uygunluğunun en önemli meselelerindendir.
Bütçe Hazırlama
Proje bütçesi, projenin kaça mal olacağının bir tahminidir. Bu tahminin, bilinen kaynaklar ve kabul edilebilir bir desteği olan en iyi tahmin olması gerekir. Projelr doğası gereği bir defaya özgüdür. Tahmin edilen bütçe ile gerçekleşen bütçe rakamlarının aynı olması gerekir. Başka bir deyişle, projenin bütçesi yapılan işe uygun olarak hazırlanmalıdır.
Projelerin bütçelerini hazırlarken, daha önceki konularda detaylı değindiğimiz hususlarda dikkatli çalışmaların bir bütününü oluştururuz. Doğru çözülmüş ve özümsenmiş projeye dair, malzeme, işçilik, genel gider, kar kavramlarını bir araya getirerek bütçeye ulaşırız.