
yönetimsel notlar / projelerın degerlendırılmesı
Her projenin kendine özgün noktaları ve değerlendirme kıstasları vardır. Uygulama aşamasına geçmeden önceki sürecin iyi yönetilmesi, başarıya giden ilk adımdır. İhale aşaması öncesinde önünüze gelen projeler ve şartnameler hakkındaki raporunuz karar mekanizmasında görev alan amirlerinizin; şirketin ve doğal olarak sizin de geleceği ile ilgili atacağı adımları çok yakından ilgilendirmektedir.
Proje, belli bir talebe ve bir defaya özgü oluşturulan, belli bir zaman ve bütçe içerisinde amaçları gerçekleştirmeyi sağlayan işlemler bütünüdür.
Bu bölümde, projelerin hazırlanmasından çok hazır gelen projede nelere dikkat etmemiz gerektiğini, işverene yada proje müellfinine hangi soruları sorabileceğimizi irdelemeye çalışacağım. Şartnamelerin okunup proje ile uyumsuzlukların tespitini, yapılması gerekenleri, öneri paketlerini ve olası seçeneklerden hangisinin tercih edilebileceğine dair notlarımı paylaşacağım.



Projeler
Projeyi çok değişik biçimlerde tanımlamak mümkündür. En geniş anlamda, belli mal ve hizmet üretimi gerçekleştirmek amacıyla kaynakların tahsisi ve kullanımı önerisidir. Daha daraltmak istersek, belli bir talebe ve bir defaya özgü oluşturulan, belli bir zaman ve bütçe içerisinde amaçları gerçekleştirmeyi sağlayan işlemler bütünüdür.
Bizim ise ele alacağımız, İnşaat Sektörü ve alanımız olan Mekanik Tesisat'ın hesabı, tasarımı, çizimi ve sonuçlarıyla projelerini incelemek.
Şartnameler
İnşaat sürecini doğru yönlendirecek nitelikte inşaat dokümanlarının oluşturulması; başarılı inşaat projelerinin gerçekleştirilmesinde en önemli etkendir. Bu dokümanların proje gereksinimlerine uygun ve eksiksiz biçimde oluşturulmaları; sürecin düzgün ilerlemesinin yanı sıra yapının planlanan kalite, bütçe ve sürede tamamlanması için önemlidir.
Teknik şartnameler, bir inşaat sözleşmesinde tarafların sorumluluklarını tanımlayan yasal ve bağlayıcı belgeler olan sözleşme dokümanlarının anahtar görevi olan bir bölümüdür. Teknik şartnamelerin temel işlevi proje niteliklerini ve performansını, imalat koşullarını, yapı bileşenlerini ve bunların özelliklerini ve uygulama yöntemlerini, kalite garantisi ve kalite kontrolü koşullarını ve idari ve yönetimsel gereklilikleri tanımlamaktır..
Raporlama
Proje ve şartname önünüze gelmişti. Tüm şartnameye hakim olduk, detaylı çalıştık, inceledik. İnce noktaları tespit ettik. Projeyi de adımız gibi biliyoruz artık. Şimdi, yöneticilere / karar vericilere ön rapor hazırlamamız lazım. Neyi, neden, nasıl yapacağımızı anlatacağız. Unutmayın, amirlerimiz bizim kadar detaylı inceleme imkanları olan birileri olsaydı bize ihtiyaç kalmazdı :)
Projenin temel mimari bilgileriyle birlikte mekanik tesisatın kapsamı, cihaz adet ve kapasiteleri, sistem çözümlerini kısaca özetleyelim.
Şartname içerisinde kalıp projeye getirilebilecek önerilerle oluşturulabilecek kazancı değerlendirelim. Önemli gördüğümüz hususları çıkaralım. Ve artık takdir üst yönetimin...